Γιατί να συγχωρώ και να ελευθερώνω εκείνους που με πληγώνουν?

στις

Μετά την αγάπη, η συγχώρεση είναι το βασικότερο και πιο δυναμικό στοιχείο, των καλών νέων που δίδαξε στον κόσμο ο Ιησούς.

Μέσα από τη συγχώρεση ο Θεός μας απαλλάσσει από τις συνέπειες των αμαρτιών μας.

Στο μάθημα αυτό θα μάθουμε:
Τι είναι η συγχώρεση,
τι δεν είναι συγχώρεση,
τι κάνει η συγχώρεση,
γιατί πρέπει να συγχωρώ τους άλλους,
τις καταστροφικές συνέπειες στη ζωή μας όταν δεν συγχωρούμε,
τον κίνδυνο των ενοχών,
το κόστος της συγχώρεσης.

Σε μια ιστορία της Καινής Διαθήκης (Ματθαίος 18:23-35) Ο Ιησούς μιλάει για ένα βασιλιά που ζήτησε από τους δούλους του να του δώσουν λογαριασμό.

Ένας από τους δούλους όφειλε ένα ποσό πολύ μεγάλο (στην σημερινή εποχή αντιστοιχεί με εκατομμύρια ευρώ) και δεν μπορούσε να το επιστρέψει. Ο βασιλιάς λυπήθηκε τον δούλο όταν άρχισε να τον παρακαλάει και του χάρισε όλο το χρέος! Ο δούλος όμως βγαίνοντας έξω βρήκε ένα άλλο συνδούλο του, που του χρωστούσε ένα μηδαμινό ποσό σχετικά με εκείνο που του είχε μόλις χαρίσει ο βασιλιάς. Ο κακός δούλος όμως δεν το του χάρισε το μικρό αυτό ποσό και ο βασιλιάς οργισμένος με τη στάση του δούλου, διέταξε να τον τιμωρήσουν πολύ αυστηρά.

Στην ιστορία αυτή ο Θεός παρομοιάζεται με αυτόν τον βασιλιά. Εμείς είμαστε στη θέση των δούλων. Ο Θεός μας έχει συγχωρέσει όλα τα χρέη της αμαρτίας που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να ξεπληρώσουμε.

Γιατί λοιπόν να συγχωρούμε?

1. Επειδή ο Θεός μας συγχώρησε.

Δεν αξίζαμε την συγχώρεση Του, αλλά Εκείνος έκανε Χάρη στη ζωή μας, αφαιρώντας το βάρος των συνεπειών της αμαρτίας από πάνω μας.

Η συγχώρεση είναι εντολή του Θεού. Δηλαδή, ο Κύριος δεν το αφήνει στην κρίση μας αν θέλουμε να συγχωρήσουμε κάποιον που μας πλήγωσε.

Η συγχώρεση είναι δύσκολη απόφαση. Όταν αποφασίζουμε να συγχωρήσουμε κάποιον που μας έβλαψε, αυτό δεν σημαίνει ότι το αξίζει. Ούτε και εμείς αξίζαμε την συγχώρεση του Θεού.

Η συγχώρεση είναι εντολή, είναι απόφαση, είναι πράξη.

Όταν πάρω την απόφαση να συγχωρέσω κάποιον για κάτι κακό που μου έχει κάνει, αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτό που μου έκανε. Συγχωρώ δεν σημαίνει συμφωνώ!

Αν συγχωρέσεις κάποιον αλλά συνεχίζεις να έχεις άσχημα συναισθήματα για αυτόν τον άνθρωπο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον συγχώρησες. Πολλοί άνθρωποι παγιδεύονται από αυτές τις ενοχές.

Συγχωρώ σημαίνει ελευθερώνω κάποιον, για να μη τιμωρηθεί με τις συνέπειες που δίκαια του αξίζουν. Δηλαδή, αφήνω στα χέρια του Θεού τα λάθη και το κακό ή τις πληγές που μου δημιούργησε. Αυτό φέρνει θεραπεία στην ψυχή μας που είναι πληγωμένη.

Στην ιστορία του Ιησού, ο δούλος έπρεπε να συγχωρέσει επειδή και ο βασιλιάς τον συγχώρησε. Ο Θεός μας συγχώρησε και εμείς έχουμε χρέος να συγχωρούμε τους άλλους.

2. Αν δεν συγχωρούμε, θα είμαστε γεμάτοι κακία και δυσαρέσκεια.

Ο δούλος στην ιστορία, τελικά παραδόθηκε στον βασανισμό. Η ψυχή μας βασανίζεται όταν δυσκολευόμαστε να συγχωρούμε.

Μην αφήνεις τις πληγές του παρελθόντος να συνεχίσουν το ύπουλο έργο τους μέσα σου. Βγάλε αυτό το δηλητήριο μέσα από την ψυχή σου.

Ο Ιησούς μας δίδαξε να είμαστε συγχωρητικοί, όπως και ο Θεός είναι συγχωρητικός. (Λουκάς 6:36)

Μια μέρα ο ένας μαθητής του Χριστού ο Πέτρος, ρώτησε τον Ιησού πόσες φορές τη μέρα πρέπει κάποιος να συγχωρεί τον άλλον. Επτά φορές του είπε είναι αρκετές? Εβδομήντα φορές το επτά (490) του απάντησε ο Δάσκαλός του.
Ο Πέτρος νόμιζε ότι ο Ιησούς θα ήταν πολύ ευχαριστημένος με το επτά φορές, αλλά ο Κύριος του έδειξε ένα πολύ πιο δύσκολο δρόμο.

Η συγχώρεση είναι μια δύσκολη απόφαση.

3. Γιατί υπάρχουν συνέπειες όταν δεν συγχωρούμε και μεγάλη ανταμοιβή όταν συγχωρούμε.(Ματθαίος 6:14-15)

Αν δεν συγχωρέσουμε πως θα συγχωρεθούμε από τον Θεό?

Η προσευχή που δίδαξε ο Κύριος (ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ) ξεκάθαρα μας προειδοποιεί γι’ αυτό. «Χαρίζουμε στους οφειλέτες μας όπως Εσύ μας χαρίζεις τα χρέη των αμαρτιών μας».

Αν θέλεις να φύγει το βάρος από την ψυχή σου, κάνε μερικά πρακτικά βήματα τώρα κιόλας:

1. Άφησε στο Θεό, κάθε ένα πρόσωπο που σε πλήγωσε ή σε κακοποίησε. Εσύ γνωρίζεις ποιο είναι αυτό το πρόσωπο, γιατί όταν το σκέπτεσαι αναστατώνεσαι. (Ρωμαίους 12:19)

2. Ζήτησε τη θεραπεία στην ψυχή σου που υπόσχεται με το χέρι Του να σου δώσει ο Θεός. Εκείνος θα ξεριζώσει κάθε ίχνος πικρίας από μέσα σου.

3. Θυμήσου ότι ο παλαιός άνθρωπος της αμαρτίας πέθανε στο Σταυρό και ο Σταυρός του Χριστού είναι η νίκη μέσα στη ζωή μας. Μίλησε με τον Κύριο και πες Του:

«Κύριε, καρφώνω στο Άγιο Σταυρό Σου όλα εκείνα που με πλήγωσαν και με κρατούσαν δεμένο στη ζωή μου. Βοήθησε με να συγχωρώ για να ζω ελεύθερος από κάθε βασανισμό».

Θυμήσου ότι οι άνθρωποι που δεν συγχωρούν κάνουν κακό στην ψυχή τους αλλά ακόμη και στην υγεία του σώματός τους.

Ας μάθουμε λοιπόν να συγχωρούμε!
Ας μοιάσουμε στον Ιησού, το παράδειγμά μας!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *